tisdag 28 april 2009

Preggo vecka 19.

Här är kort på vår lille kille i magen. Nu blev detta ett suddigt kort då jag tagit med min mobil.. men både jag och sambon blev jätteförvånade över vilken skillnad det är på de nya bilderna jämfört med då Liam låg i magen. Nu såg vi precis hur han låg och drack, den lilla näsan, fingrar och tår och hur magsäcken växte ju mer han drack! =)
*sån himla mysig och helt obeskrivbar känsla* Skillnaden på barnens ultraljudsbilder kan ni se här.


Bebisen i magen:

Talgkörtlarna producerar fosterfett (vernix) som täcker kroppen för att skydda den tunna huden från skrapsår och hudsprickor. I hjärnan bildas flera miljoner nervceller för barnets motorik. Det är de som sammankopplar hjärnan med musklerna. Ett resultat av det är att barnet nu kan göra medvetna rörelser, som att suga på tummen av egen vilja.
Knoppar som ska bli permanenta tänder börjar utvecklas under de redan formade mjölktänderna.
Det är vanligt att man känner fostrets rörelser i magen för första gången i vecka 18-20. Än känns det inte som sparkar och slag - snarare som fjärilar i magen.

Mamman.

Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar. Hos vissa gravida kvinnor kan de höga östrogenhalterna ibland påverka huden i ansiktet. Fenomenet kallas kloasma och uppträder hos ljushyade som mörka fläckar och mörkhyade som ljusa. När hormonhalterna sjunker bleknar oftast fläckarna. Om du solar kan fläckarna i ansiktet förstärkas. Använd ett bra solskydd. Det kan snart vara aktuellt med järntillskott, de allra flesta gravida kvinnor behöver järntillskott från och med den 20:e graviditetsveckan.

Inga kommentarer: