tisdag 8 september 2009

Graviditetsvecka 38

Magen putar rätt ut och spänner.. Jag dolar på här hemma, men är fortfarande inte frisk. Träffade barnmorskan i går, allt ser bra ut och inget har börjat hända ännu. Hon misshandlade min mage rätt ordentligt eftersom att hon helt plötsligt blev så osäker på om han vänt sig igen, men han ligger fortfarande fixerad och åt rätt håll. Redo för att sätta igång när han känner sig klar.
Nu är tiden då man inte gör mycket annat än väntar.
Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort. Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst - se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov.


I vecka 38 är medelkroppslängden 50 cm från hjässa till häl och barnets medelvikt är 3200 gr. Huvudets omkrets är 34,8 cm.
Ditt barn är nu redo för ett liv utanför livmodern. Visste du att det är barnet själv som bestämmer när det ska komma ut, graviditetslängden finns programmerad i barnets arvsanlag. Lungorna är fyllda med vätska fram till födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.

Inga kommentarer: